Uutiset

Kisaraportti Audi Finnish Tourilta

Oulun Golfkerho julkaisee matkakertomuksia ja tarinoita kilpagolfista, tapahtumista ja golfin kulisseistakin. Kirjoittajat tekevät vapaaehtoistyötä rakkaudesta golfiin. Muun muassa Juha Kuiri on toimittanut aiemminkin muutamia tarinoita kaiken kansan hämmästeltäväksi omalla Juusomaisella tyylillään. Alla oleva teksti pureutuu jälleen asian ytimeen ja vähän ytimen viereenkin. Jutun henkilöt liittyvät tapaukseen…antoisia lukuhetkiä


Audi Finnish Tourilla ja Paltamo Open raportti

Niin se kesä taas etenee vauhdilla, on kauden kolmannen Finnish tour osakilpailun aika Paltamossa. Audi Finnish Tour kilpailukausi alkoi toukokuun alussa Nordcenterin osakilpailulla, siitä pari viikkoa siirtyäkseen Vanajanlinnan hulppeisiin puitteisiin. Huomenna kesäkuun kymmenes Pohjois-Suomen ykköskilpailu starttaa petollisen kauniilla Paltamon kentällä. Kiertue sisältää yhteensä 6 osakilpailua + heinäkuun SM reikäpelit Kytäjällä ja syyskuun kiertue finaalin Vuosaaressa. Ensimmäisessä Nordcenterin osakilpailuissa OGK:n värejä piti hienosti näkösällä Karina Kukkonen sijoittuen jaetulle toiselle sijalle, häviten voittajalle neljä lyöntiä. Tulos painui voittajallakin kuitenkin 8 lyöntiä plussan puolelle, mitä ei voi pitää kilpagolf – kategoriassa kovin hyvänä suorituksena Suomessakaan. Miesten puolella podium kolmikko alitti parin, voittajan pelatessa neljä alle. Kukkosen Juhana tottakai paikalla, kaksi ensimmäistä kierrosta ihan mukavasti ns. pelissä mukana ja cutista läpi. Finaalikierros sitten aivan tummissa varjoissa, tuloksen painuessa lyönnin päälle kahdeksankymmenen. Eli kuin tuosta edellisestä kävi ilmikin, niin Finnish Tourilla pelataan kolmen kierroksen kilpailuja ja cut sille viimeiselle.

Jo kilpailuun ilmoittautuneet Ojan Pekko ja Savolammen J.P joutuivat jättämään kisan väliin sairastumisen vuoksi.

Nordcenterin kenttä on meillekin tutun golfkenttäarkkitehdin Ronald Freamin käsialaa.

Tämä on yksi niistä kentistä, joka kannattaa ehdottomasti käydä bongaamassa. Todella hienot maisemat ja kentän haasteellisuus hakevat vertaistaan. Kenttä avattiin 80 luvun loppu puolella ja siitä lähtien golf ei ole ollut enää samaa Suomessa. Tämä kaikkien monsteri kenttien äiti haastoi osaamisesi kaikilla osa-alueilla armottomasti. Onkin sanottu, jos joku väittää osaavansa pelata, tuo hänet tänne, niin katsotaan onko sanoilla katetta. Kuvitelkaa Paltamon kenttä korkeuseroilla ja selkeästi pidempänä, niin päästään lähelle totuutta.

Muistan elävästi kun kentällä järjestettiin ensimmäinen tätä nykyistä kiertuetta vastaava kilpailu. Olin tietenkin ilmoittautunut ja harjoituskierrosaikakin varattu. Ajo Oulusta ja melkein samantien baanalle. Vettä tuli kuin aisaa ja sadekuteet olivat sitä vähemmän joustavaa sorttia. Siinä muutaman radan roiskittuani palloa, alko lajivalintani järkevyydestä hiipiä synkkiä ajatuksia enemmän ja enemmän  mieleen. Olisiko sittenkin pitänyt pysyä sisätiloissa ja isomman pallon parissa. Lähes joka teellä oli sama hämmennys kuin tarinan mukaan John Dalyllä St. Anrewsin kentällä, kun ensimmäisen kerran ns. pot bunkkeriin joutui. What a .? oli Dalyn spontaani reaktio.

Ensimmäinen kisapäivä näyttäytyi kumminkin aurinkoisen miellyttävänä. Peli oli sitten kuitenkin harjoituspäivän kertausta, hieno sää lähinnä irvaili kustannuksellani, eli kaukana flow tilasta tämä kierros. Paremminkin olin hyvin tietoinen lyöntieni riittämättömyydestä…

Huomasin, että juttu on lähdössä aivan väärille urille, keskeytän tämän synkistelyn nyt. Mutta sen verran töpinöissäni oon huomisesta kisasta, niin uudestaankaan ei viitsisi aloittaa. Lopputulemana tällä ko. turneella oli kuitenkin henkinen ja fyysinen darra.

Nordcenterin  Fream kentästä vielä sen verran, että kentällä 2007 aloitettu ja 2009 valmistunut peräti 3 miljoonan remppa on varmasti muuttanut kentän pelattavuutta. Itse en ole vielä päässyt testaamaan, mutta kuuleman mukaan onnistunut erinomaisesti. Meni sitten kierros hyvin taikka huonosti, jälkipelit kannattaa käydä mukavassa kesätaajama Tammisaaressa. Tosiaan taajama nykyään, kuuluu Raaseporin kaupunkiin. Vai oliko se aikaisemminkin taajama, ei kyllä se kunta oli melko varmasti. Nordcenter kuului sitten Pohjan kuntaan, ainakin siihen aikaan kun minä niillä huudeilla enemmänkin surffailin. Nykyään sitten sitä Raasepori kombinaatiota kumpikin… ja taas on kyllä sellainen tunne jotain unohtu tästä yhdistelmästä. Tarkistaa pitäisi, mutta siteraan jo hiukan mainettakin saanutta Sankivaarassa vaikuttavaa filosofia, että “aivan sama mulle.”

Mainitsin aikaisemmin nämä Dalyn ihmetyksen aiheet pot bunkkerit. Niitä on rakennettu lähinnä links kentille. Suomessa näitä kattilan mallisia koloja pääsee testaamaan ja hiekkaa pöllyttämään ainakin links henkisessä Vuosaaressa. Missä pidetään Finnish tourin finaali kilpailu syyskuussa.

Toukokuun toinen kilpailu pidettiin Vanajanlinnassa. Paikalla vakiokaarti OGK:n kilpapelaajia Kukkosen Juhana, Kukkosen Karina, Savolammen J.P ja Ojan Pekko. Heti ensimmäisestä kierroksesta alkaen kävi selväksi, että todella parastaan saavat seuramme pelaajat esittää, mikäli kärkisijoille mielivät.

Pekolla ja J.P:llä kauden ensimmäinen kilpailu. Pekon kaksi 75:sta jättivät hänet yhden lyönnin päähän cut-rajasta. J.P:llä sitten kaksi lyöntiä liikaa viimeiselle kierrokselle pääsystä. Juhanan ensimmäisen kierroksen 69 piti hänet vielä mukana kärkikamppailussa. Toisen kierroksen 75 tulos romutti tämän mahdollisuuden. Onneksi palaset taas kohdallaan finaali kierroksella, 70 lyötiä kirjattiin korttiin, kokonaistulos kaksi alle ja neljän pelaajan kesken jaettu kymmenes sija. Voidaan pitää hyvänä suorituksena. Juhana tottakai harmitteli toisen kierroksen pientä epäonnistumista. Voittaja Nevas Golfin Matias Honkala tykitti tauluun 11 alle tuloksen. Neljän kärki pelasi yhteensä 40 lyöntiä alle par tuloksen. 19 pelaajaa par tulokseen tai paremmin ja nämä siis kolmen kierroksen kilpailun saldoa. Mukavaa luettavaa Finnish tourilta.

Naisissa voiton vei Mäihäniemen Jenna Master Golf clubista yhteistuloksella +3. Karinan kilpailu jäi kahden kierroksen mittaiseksi. Tämä oli niitä kisoja, jolloin juuri mikään ei onnistunut eikä toiminut. Ainoastaan mailat taisivat sujahtaa onnistuneesti bägiin lyönnin jälkeen. Vakavasti ottaen Karinalla on pientä vammaa, mikä ajoittain vaikeuttaa puhtaan suorituksen tekemistä. Tytöllä kun on notkeutta ja voimaa varmasti kahden tavallisen tuupparin verran, niin herkästi oheisharjoitteet menevät yli lajin vaativan tarpeen. Luulenpa kuitenkin, että Karina on ottanut opiksi ja jättää ainakin ne vaativammat permanto liikkeet jatkossa ko. lajin aktiiviharrastajille.

Itse en ollut paikalla, mutta tietoa kentästä ja olosuhteista sain J.P:ltä ja Juhanalta. Kentällä oli talvisääntö voimassa. Greenit eivät olleet mitenkään liukkaat paremminkin hitaat kilpagolfkriteereillä, mutta kuitenkin johdonmukaiset. Suurin syy hyvään tulostasoon  miesten puolella oli griinien erinomainen pito. Pallo oli istahtanut greenille melkein mailalla kuin mailalla lyöden, myös ne vähemmän puhtaat osumat olivat tarttuneet kuin takiaiset pintaan. Tämä ei tietenkään hyvän greenin ominaisuus ole. Hyvä greeni palkitsee hyvät osumat ja hyljeksii niitä huonoja. Hyvässä kunnossa olevalle nykypelaajalle, kenttä näillä asetuksilla on aivan puolustuskyvytön.

Nyt sitten, kesäkuun 10. alkavaan Paltamo openiin.

25000 euroa palkintorahaa potissa jaettavissa ammattilaisten kesken. Amatöörit pelaavat kenties siitä kaikkein tärkeimmästä, maineesta ja kunniasta. Kilpailussa mukana 118 miespelaajaa, joista 35 ammattilaista. Naisissa mukana 14 amatööripelaajaa. OGK:n pelaajat mukavasti edustettuina, siitäkin huolimatta vaikka perinteinen  kaupunkiottelu Kokkolan kanssa osui samalle vkl:lle. Kaikille osallistujille varmasti myös aivan selvää, että Paltamon kenttä ei päästä aivan helpolla näin kisakuntoon viritettynä.

Kentän pituuden kanssa ei varmasti kenellekään tule ongelmia. Suunilleen samanpituinen backtiiltä kuin Sanki. Sangilla tosin hiukan normaalista poikkeavia backtee järjestelyjä, mutta ei käyttännön merkitystä puoleen tai toiseen tässä asiassa. Paltamon kentän vaikeus tulee reuna-alueiden armottomuudella, jos lyöt väylältä sivuun olet ongelmissa. Jos pallo löytyy ja pystyt pelaamaan sitä johonkin suuntaan, olet onnekas.

Olenkin jollain lailla oppinut pitämään näistä Freamin luomuksista ja pakkohan se on oikeastaan ollut. Olen kuullut, että hänen mottonsa tai ehkäpä jonkinlaisena suunnittelunkin ajatuksena on ollut; “golf is a thinking person’s sport”. Minulle se on merkitsee sitä, että et voi vain lähteä räiskimällä haastamaan kenttää, vaan sinulla on oltava selkeä nykykuntoa vastaava taktiikka laadittuna. Tosiaan näillä Freamin suunnittelemilla kentillä tämä korostuu entisestään.

Tähän väliin OGK:n edustajat Paltamo Openissa:  Koivisto Leo, Ollilla Jarmo, Antikainen Eino, Pakonen Stiina, Kukkonen Serena, Kukkonen Karina, Kukkonen Juhana, Pasanen Sasu, Kandelberg Atte, Eklund Juho, Savolampi Jukka-Pekka, Turpeinen Jaakko, Pesonen Juha, Leppänen Tero, Oja Pekko ja tuomarointi tehtävissä Kemppaisen Jaakko.

Kilpailuun startataan kahdelta teeltä, ykköseltä ja kympiltä. Ykkösväylä on lyhyt ja helpohko par nelonen. Itse en tälläistä väylää avausväyläksi suunnittelisi. Käytännössä avaukseen käytetään pitkää rautaa tai hybridiä. No, vastatuuleen vähän jykevämpää, niin on se kuitenkin jotenkin pliisu. Kilpailuissa  avausväylälle on hyvä rakentaa pientä show asetelmaa yleisölle, kuuluttaja starttereineen. Onhan siinä aivan eri meiniki, kun tarkoituksenmukaisin maila olisi draiveri.  Muutenhan väylässä ei mitään vikaa ole. Kymppi väylältä avataan myös kaikkien kolmen kilpailupäivän lähtöjä.  Kertakaikkiaan fantastinen väylä, ehkäpä Suomen hienoin par 5. On myös pelillisesti erittäin haastava, varsinkin sivuvastaiseen tuuleen pelatessa. Avausväyläksi lievästi sanottuna pirullinen. Oikealla Oulujärvi ja vasemmalla huvilat out rajoineen, lopun kruunaa ylös nostettu puolittainen saari viheriö. Ja tosiaan miesten backtee avataan myös saarelta.  Jos vierailette Paltamon kentällä ja normaalisti pelaatte clubiteeltä, niin suosittelen, että ainakin tämän väylän osalta kävisitte ottamassa itsestänne mittaa sieltä saari backteeltä. Suurta draamaa on väylällä nähty ja veikkaisin että tänäkin vuonna draamakattila on monella pelaajalla aivan kiehumispisteessä. Toivottavasti seuramme tytöt ja pojat suoriutuvat kunnialla, tai ainakin, ettei ihan komiikan puolelle mene.

Minulla on hieno kilpailu tulossa,  pääsen entisen valmennettavani Serena “Williams” Kukkosen varusteita raahaan. Serena on voittanut juniorivuosina vaikka mitä, sanotaan tähän se tärkein, Suomen mestaruus on plakkarissa. Omaa ehkä kauneimman swingin näillä leveyksillä. Viime vuosina ei niin intensiivistä harjoittelua ja kilpaillutkin hyvin harvakseltaan. Opiskelu ja muut aktiviteetit ovat syöneet golfiin vietettyä aikaa. Juu kyllä mulla on tässä taka-ajatuksen saada tyttö edes hiukan enemmän mailojen ja pallojen pariin. Paha rasti tosin, mun hienovaraisuus ja psykologinen silmä.  No joo, ymmärrän huolenne, oon ainakin miettinyt toiminta strategiaa etukäteen tälläkertaa…

Ensimmäinen kilpailupäivä avautuu tuulisena ja huimassa kahdeksan asteen lämmössä. Onneksi kuitenkin  ennustettu sade näyttäisi pysyvän poissa. Kenttä on kuulemma joiltain osilta märkä, edellisen päivän runsaiden vesisateiden johdosta. Näin ollen talvisääntö voimassa ja peräti mailanmitta siirto-oikeutta fairwayllä. En oikein viitsisi tästä talvisäännöstä juuri puhua, sillä koko asia saa voimaan minut pahoin. Kuulun siihen ‘kuppikuntaan’, joka mieluiten pelaisi palloa sijaintipaikaltaan ja kenttää sellaisenako kun se on.  Mutta kyllä se tämän vuoden Paltamo openissa on  paikallaan, myönnettäköön. 

Ensimmäisen päivän tuloslista kertoo sen, että ei mitään uutta Paltamon taivaan alla. Espoon Ringside golfia edustava Peter Erofejeff tykitti tauluun 66 eli 6 alle. Kytäjä golfin Joonas Granberg vain lyönnin jääden.  Suomen kesä etenee ja samassa tahdissa tuntuu myös Juhanan peli löytävän koko ajan vaan paremman vireen. Tulos 70 on kovaa valuuttaa Paltamossa, kolmas sija ensimmäisen päivän jälkeen. Juhanan tämänhetkisestä lyönnin voimasta kertoo radan 12 draivi. Väylä kuuluu tämän päivän vastatuuli asetuksilla varmasti Suomen vaikeimpiin. Par4, 419 metriä, vettä teen edessä ja griinin ympärillä. Kun rata on näin pitkä, niin ei mielellään kiertelisi. Eikä muuten sitä kiertämistäkään ole kovin helpoksi tehty. Mutta kun suora linja vaatii, että lyöt n.235 -245 metriä ilmassa veden yli kovaan vastatuuleen, niin heikkoa tekee suurimmalla osalla pelaajista.   Kysyin  Juhanalta miten tänään oli radan pelannut avaus lyönnin osalta.  Suoraan yli vaan oli vastaus, veikkaanpa, ettei kovin kauaa miettinyt sitä kierto mahdollisuutta. J.P. Savolampi 74, Pekko Oja 77 ja Juha Pesonen 80. Muiden OGK:n mies pelaajien ensimmäisen päivän tulokset jätän tässä yhteydessä häveliäisyys syistä kertomatta. Naisissa Rauma Golf ry:tä edustava Ella Salminen pelasi upean 1 alle tuloksen 71. Toisena Golf Talman Anna Kuitunen 75. Meidän parhaana Serena “Williams” Kukkonen 83. Muiden tulokset sitten virallisista liuskoista.

Toinen päivä kaiken muuttaa voi, mutta ei kärjen osalta tänään. Peter Erofejeff 68, Joonas Granberg 68. Juhanan hyvä peli jatkuu 71 lyöntiä merkitään kirjoihin. Päivän paras Oulun poika oli kuitenkin Juha “Haukka” Pesonen 2 alle tuloksellaan. Ei mikään mieletön yllätys minulle. Juha kun saa pelivireen päälle, niin kentän par tulos on kevyttä tavaraa. Päivän kohokohtana 3. reikä 478 metriä, jossa tekijämiehet lyövät kuulan kahdella päälle. Juha “Haukka” Pesonen tarvitsi temppuun draiverin ja rauta nelosen. Jäljelle jäi 7 metrin  eagle alamäkiputti, minkä Juha hoiteli koloon lähes zenmäisessä tilassa.

J.P “Rande” Savolammen peli alkaa jo yskähdellä, kilpailujen ja harjoituslyöntien vähyys näkyy tekemisessä. Treenin paikka ja tavoitteet kesän kotimaisiin arvokisoihin. 79 tänään ja nipin napin cutista läpi. Miehistä Juhana, Juha ja J.P cutista läpi ja 37 muuta pelaajaa. Naisissa Ella Salminen tuntuu pelaavan eri peliä kuin muut, 71 lyöntiä myös tänään. Meidän pelureista tänään paras Karina 77 lyöntiä. Naisilla ei cuttia,  kaikki 14 pelaajaa jatkavat viimeiselle päivälle.

Juhana tee 16 par3 188 metriä

Kyllä se on pelimiehenkin lyöntijäljet korjattava. Entiseltä greenkeepperiltä Pesosen Juhalta homma käy.

Finaali päivä aukeni aurinkoisena ja tuulisena. Lämpöä ei taaskaan kymmentä astettakaan, eli pipo päähän vaan. Minun päivä sitten Karinan ja Serenan ryhmässä, voin kyllä sanoa, että tapahtumia piisaa kun sisarukset päästetään irti. Pelillisesti kummallakin omat ongelmat. Karinalla se aikaisemmin mainitsemani vamma, mikä on tuonut mielestäni swingiin turhaa ‘voimalinjaa’ tekniikan kustannuksella. Ei pelaa lähelläkään omaa tasoaan tällä hetkellä. Heijastuu tietenkin kaikkeen tekemiseen kentällä, lievä turhautuminen näkyy tekemisessä.  Olen kuitenkin satavarma, että kaikki pelittää vielä tällä kaudella. Williamsilla sitten perusta kunnossa, mut kun harjoittelua on  vähän alla, niin kaikenlaisia ‘yllätys’ lyöntejä tulee kuin varkain. Tänä vkl. lyöntejä lyhyessä ajassa aika paljon, niinpä vanha vaiva yllätti ja alaselkä tukkoon liiasta swingailusta. Näin ollen ei ollut helppoa pelaamista hänelläkään.

Vaikka peli ei olisi aivan tikissä, niin hymyillä voi silti aina

Juhanan peli finaali päivänä oli takuu varmaa työtä 71 lyöntiä. Neljä alle kokonaistulos ja neljäs sija. Palkintorahaa 2200 euroa, siitä se lähtee miljoonien kerääminen.  Voittoon ei ehkä tässä kisassa saumoja, sen verran hurjana Peter Erofejeff riehui kentällä. Tänään ensimmäisen päivän lailla 66 lyöntiä pöytäkirjoihin ja uskomattomat 16 alle yhteistulos kertoo kaiken olevan kohdallaan miehen pelissä. Kierrokset 66, 68, 66 ja Paltamon kenttä on nuijittu tajuttomaksi. Nokia River golfin Janne Mommo hyvällä päivän 67 tuloksella nousi toiseksi,  häviten Peterille kuitenkin peräti kymmenen lyöntiä. Joonas Granberg epäonnistui tänään, 79 lyöntiä vienyt kierros pudotti hänet Juhanan taakse viidenneksi. Mattila Riku loimijoki golfista sijoittui kolmanneksi viisi alle tuloksellaan. Myöskään  Pesosen Juha ei saanut finaali kierroksella samanlaista lentoa alle kuin toisena päivänä, 79 lyöntiä ja sijalle 34. J.P: n loppusijoitus 40.

Juhanan taistelu kirkkaimmista sijoista kaatui hänen oman sanomansa mukaan ja tilaston karun faktan mukaan huonoon par5 ratojen pelaamiseen. Yhteensä kolme yli ko. väylät on pirusti liikaa hänen tasollaan. Mistään ongelmasta ei tietenkään ole kysymys, joskus se menee vain näin.

Naisissa Salmisen Ella hyytyi hiukan, kierrokset 71, 71 ja 79 riittivät kuitenkin viiden lyönnin voittoon edellisen Vanajanlinnan kilpailun voittaneesta Jenna Mäihäniemestä. Samalla tuloksella Ellinoora Moision kanssa jakoivat toisen sijan. OGK: naiset jäivät tässä kilpailussa häntäpään valvojiksi, mutta kun tiedämme tiettyjen pelaajien hurjan potentiaalin, niin emme suinkaan ole huolissamme.

Paltamon kenttä oli ajankohtaan nähden ihan hyvässä kunnossa. Kaikki viheriöt käyttäytyivät johdonmukaisesti, vaikka parilla viheriöllä ei ihan paras karva tilanne ollutkaan. Joillakin viheriöillä rölli etsii kaveriaan, eli kylänurmikka on valtaamassa alaa ruohonjuuritason eloonjäämistaistelussa.

Juha Kuiri

Yhteistyössä

 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä

Tilaa uutiskirje

10.2 C°
SANKIVAARA
Avaa web-kamera
Range
Avoinna
Par 3 -alue
Suljettu
Puttiviheriöt
Suljettu
Sanki
Suljettu
Vaara
Avoinna
Viheriö
talviviheriöt - mm
Väylä
- mm
Toimisto
ma-pe klo 8-18
la-su klo 8-18
Ravintola
Suljettu
Väyläkioski
Suljettu
Golf Shop

044 974 4579