Uutiset

Kisaraportti, FinnishTour Final Vuosaari Golf

Oulun Golfkerho julkaisee matkakertomuksia ja tarinoita kilpagolfista, tapahtumista ja golfin kulisseistakin. Kirjoittajat tekevät vapaaehtoistyötä rakkaudesta golfiin. Muun muassa Juha Kuiri on toimittanut aiemminkin muutamia tarinoita kaiken kansan hämmästeltäväksi omalla Juusomaisella tyylillään.

teksti ja kuvat: Juha Kuiri

Sanotaan, että Lapinkesä on lyhyt, mutta ei kovin pitkältä ole tuntunut ainakaan tässä vaiheessa kautta tämä Oulunkaan golfkesä.  Ei kai siitä ole kauankaan, kun kirmailtiin toivoa täynnä keväisellä nurtsilla vakaasti uskoen talven hallitreenin tuoneen sen puuttuvan palasen omaan swingi härdelliin.  Joillekin harvoille on varmasti näin onnellisesti käynytkin.  Me muut kädet ristiin ja intiaanikesä pyyntö yläkertaan, vielä olis muutama juttu kehitteillä mitä vois kokeilla ennen lumien tuloa.

Jos suunnataan katsetta jo hiukan ensikauteen, niin työ on todellakin aloitettava jo tämän vuoden puolella. Mailat voi suosiolla ulkopelikauden jälkeen jättää vähäksi aikaa kylmenemään.  Jos taas et ole mitään ylläpitäviä lihaskuntoharjoitteita pelikauden aikana tehnyt, niin nyt on aika laittaa roppa kuntoon projekti alulle.  Golfkierros on pitkälti kävelyä ja lihastasapainon kannalta aika yksipuolista mailan heiluttelua.  Eli suurimmalle osalle pelaajista edes päivittäinen golfkierros riitä pitämään fyysistä kuntoa yllä.  Kävely tekee tottakai hyvää ihan tutkitusti, siihenkö sisällyttäisi vielä hieman loikkia ja hyppyjä niin nivelet ja luusto tykkäisivät. Nämä taitavatkin kuulua hieman taitamattoman tai swingi remonttia (lue pron opissa käyneen :)) tekevän pelaajan arkeen.  Sillä väylien ulkopuolella pelaaja kohtaakin mukavan liikunnallisia haasteita. Hyvinkin epätasaista maastoa, liukkaita pintoja, ojien yli hyppelyä ym.

Kantobägin käytön soisin mieluusti kierroksella lisääntyvän.  Ei bägiin tarvi mitään selviytymisromppeita tunkea. Sään mukaisesti nestettä ja tarkoituksenmukainen huikopala, niin pärjää.  Eli ylimääräinen roina pois, bägi olalle ja menoksi.

Eikä aina tarvitse koko settiä mailojakaan mukaan varsinkaan harjoituskierrokselle.  Vähempi maila määrä voi auttaa sinua myös parempaan golfiin.  Joudut mitä ilmeisimmin hiukan improvisoimaan  kierroksella enemmän, lapakulmia ja swingiäkin.  Näin käytännön kautta pallonlentolait voivat hahmottua paremmin ja niille kaivatuille “ahaa” elämyksillekin on pieni mahdollisuus.

Varsinainen lihaskuntoharjoittelu kannattaa aloittaa ammattilaisen ohjauksessa. Heti tulee mieleen yksi entinen potkupalloilija, nykyinen fysioterapeutti ja salinpitäjä. Omasta mielestään pelaa ihan päivänvalon kestävää golfia.  Pitää praktiikkaa pyhällä paikalla, eli entisen legendaarisen muistoja herättävän NMKY:n hallin paikalle istutetussa talossa. Tekee varmasti pientä korvausta vastaan lihaskuntokartoituksen ja sen perusteella sopivan voimaharjoitusohjelman. Voi olla teidän paras investointi sitten golfpelioikeuden hankkimisen. Golfia ajatellen voimaharjoitusohjelman ja lihaskartoituksen tekijän olisi ehdottomasti tunnettava lajin vaatimukset pystyäkseen hyvään analyysiin.

Nykykilpagolfi on erittäin kilpailtua, on todella kovan työn takana päästä niihin kilpailuihin missä mainetta, rahaa ja kunniaa on tarjolla. Vieläpä sitten pärjätä siellä. Ei voi antaa enää tasoitusta muille huonosta lihas ja aerobisesta kunnosta.  Golfarin täytyy olla urheilijan kunnolla varustettu ! Tämä on kuitenkin tässä meidän lajissa se helpoin homma saada kuntoon. Teille, joille saliharjoittelu tuntuu ahdistavalta ja rautojen liikuttelu edestakaisin typerältä.  Kentähoitopuolella onkin ratkaisu olemassa juuri sinulle. Löytyy satojametrejä puhdistettavia ojia. Siitäkö lapioi tavaraa oikealle ja vasemmalle, niin takaan, että löysä muuttuu lihaksi hyvinkin nopealla aikataululla. Tämä pitää suorittaa tietenkin ilman niitä ärräpäitä, hymy huulilla.

Huominen Vuosaaren kilpailukenttä on rakennettu entisen maankaatopaikan päälle. Tiettyä links henkisyyttä on kentällä havaittavissa. Meri on siinä lähettyvillä, kenttä on hyvin avoin, ei ole juurikaan puita ja bunkkerointi on hyvin links kentille tyypillinen syvine “pot” bunkkereineen. Oon todella tykännyt pelata täällä, aivan hunajainen kokonaisuus. Hyvää fiilistä pitäisi saada siirrettyä Juhanaankin, jolla aikaisempina käynteinä täällä ei ole jäänyt juurikaan mainetekoja kerrottavaksi. 75 on kuulemma paras noteeraus täällä. Lyönti on Juhanalla kunnossa, Luukin voiton johdosta varmasti itseluottamuskin on tapissa. Harjoiteltu on, varsinkin tälle kentälle tyypillisiä tilanteita. Näistä sitten enemmän varsinaisessa kisapäivien yhteenvedossa. Kilpailussa mukana myös J.P. Savolampi. J.P:llä on viime aikoina ollut monia rautoja tulessa ja varsin pedanttina kaverina on stressikin ollut kyytiläisenä. Hänen omaa ilmaisua lainaten “rästitöiden lista painaa miestä kuin sata hydrauliikkapuristinta.”  Hyvä, että on saanut järjestettyä aikaa kilpailulle, ei täällä pohjoisen äijiä jonoksi asti ole. Ei sen puolin naisiakaan, Pakosen Sonja onneksi messissä.

Naisammattilaiset pelaavat Luukin tapaan samassa sarjassa miesten kanssa, selkeästi lyhenpää kenttää kuitenkin.  En oikein osaa vielä päättää onko tässä kokeilussa järkeä vai ei.  Hiukan olen kallistunut ei puolelle, mut katsotaan nyt.

Jonkin verran aneemista makua on puolestaan  amatööri naistensarjassa, näin loppukauden kisojen osalta. Naispelaaja joukko on sen verran pieni, joilla on edellytykset pelata ko. touria.  Loppusyksystä monella kärkipään naisamatöörillä opiskelukiireet painavat päälle, niinpä osanottajakato on ilmeinen. Oma Karinammekin swingailee jo USA:n yliopisto golfin parissa ja samaten naapuriseuran Kiira Riihijärvi.

Tämän vuoden Finnish Tour sisältää 11 tapahtumaa.  Kuusi tämän Vuosaari finaalin kaltaista kilpailua. Lisäksi reikäpelit miehille ja naisille. Naisille Ladies Finnish Open ja PGA:n jäsenille Audi PGA Finland Championship. Turneen päättää ensi vkl. pidettävä Audi Finnish Tour karsinta 2018.

No niin, junan kyydissä taas vaihteeksi ja sääpalveluja selaillen aikaa kuluttelen. Tähän mennessä kaikki lupaavat sadetta huomiselle pelipäivälle. Nebraskan sääpalvelu näyttäisi antavan paistetta  tänne pohjolaan huomenna tai milloin tämä nyt on päivitetty. Näillä tiedoilla kumminkin huomiseen.

Synkkä on ensimmäisen kilpailupäivän taivas Vuosaaren ympärillä, ei semmoista tuuria olekkaan, et tänään ilman sadetta selviäisi. 

Nykyiset golfiin suunniteltut sadeasusteet ovat hyviä. Ovat tarvittavan slim fit ja silti venyvät, hengittävät ja pitävät sateen. Tähän kokonaisuuteen kun lisätään vielä sadekelin hanska, niin pysyy työkalut käsissä ja kosteuden ulkopuolella pitävät golfkengät täydentävät varustuksen.  Jos ei nyt ihan vaakatasoon sada kaatamalla, luultavasti pärjää näillä, eikä tuloksen pitäisi huonontua sateen takia.

Olin tosiaan jo aamutuimaan kentällä, ehdin siinä muutaman sanan heittää Sonjan kanssa ja tsekata avaus draivin. Sonja hiukan valitteli, ettei edellispäivän harjoitus rundilla löytynyt oikeaa ajatusta ja lyönti muutenkin tuntui jähmeältä.  Kierroksen jälkeen kaikki tuntui jo paremmalta, eikä hymykään jäänyt jälkeen siitä kuuluisasta Hangon keksistä.  Kolme yli tulosta voidaan pitää erinomaisena näissä olosuhteissa -3, 2 tasoituksella pelaavalle.

J.P: llä ja Juhanalla iltapäivä lähdöt. Olen tässä kisassa Juhanan caddienä, niinpä valitettavasti muiden pelinseuranta jää  nyt vähemmälle. 

J.P:n lämmittely range lyöntejä ehdin hiukan tutkailla. Kaikki näytti olevan ihan kunnossa, lyönnin rytmi,  ajoitus vaikutti hyvältä ja pallotkin lähtivät kohteeseen. Päivän saldo yksi yli, not bad, hiukan normaalia vähemmän harjoitelleelta ja pelanneelta hepulta.

Juhanalla hiukan erillainen tilanne tähän kisaan, “enää ei pyöritä rangen nurkassa ja käyskennellä varjossa”. Kaikki tuntevat miehen edellisen kisan voiton johdosta.  Tämä on se paikka missä kilpailusta nauttiva golfari haluaa olla, huomion keskipisteenä.

Todella hyvään testiin joutuukin tänään, pelikavereina suomalaiseen golf eliittiin kuuluvat Mikael Salminen ja Lauri Ruuska.

Kenttä on hyvässä kunnossa, vaikka on satanut ihan urakalla viime päivinä ja lisää tuli meidänkin kierroksen aikana. Kenttä tietenkin kisavirityksessä. Väylät leikattu lyhyeksi ja greenin edustat hyvin laajasti lähes greeni pituuteen. Greenit ovat täällä ihan järkiään selvästi korotettuina väylästä. Näitä rullaus lyöntejä viheriön ulkopuolelta etupäässä rauta seiskalla treenailtiin Sankivaarassa. Enemmän käyttöä tänään on ollut Texas wedge lyönnille. Niitä ei oikein pystytty treenaileen, mutta kun putteri toimii niin eipä hätää näistä. Greenit eivät mitenkään erityisen liposet ole ja sateiden johdosta hyvin vastaanottavat, eli lähestymiset voi lyödä lähes ilmassa tiketille.

En oikein tiedä kehtaako tätä edes kertoa, mut menköön nyt.

Melkoinen lapsus sattu koko ryhmälle ja erityisesti kilpailun startterille. Itse en tiedenkään ota tästä minkäänlaista vastuuta. No joo, kaikki oltiin todella huolimattomia. Kyselin siinä ykkösväylällä Juhanalta, että onko siirtosääntö voimassa. Juhana siihen, että ei varmaan ole kun ei sanottu mitään, eikä mitään paikallisääntö papruja jaettu. Eikä pelikaveritkaan näytä palloa siirtelevän. En minäkään tähän enään puuttunut ja olin oikeastaan tyytyväinenkin tästä oikean golfin peluusta. Hieman kentällä tietenkin kosteutta oli sateiden johdosta,  jonkinlaista mömmöä palloon silloin tällöin tarttuu, mut tämä kuuluu mielestäni golfiin. Ja jos oikein kosteaksi menee alusta, mehän tiedetään miten tilanteesta vapaudutaan ilman rangaistusta.  Minkäänlaista tasoitusta ei muille tietenkään ole varaa antaa, sillä hyötyä tästä säännöstä pelaajalle kumminkin on. Meille tämä kaikki selvisi vasta seuraavan pelipäivän aamuna. Vaikea sanoa tuliko lyöntejä lisää vai ei, melkoista huolimattomuutta koko ryhmältä ja startterilta.

Päivän peli oli Juhanalta draivien osalta melkoista hurlumheitä, noin puolikymmentä avausta lähti aivan nevadaan. Eipä siinä kierroksen aikana asialle paljon voi tehdä. Tällä kentällä tosin jos sinne nevadan suuntaan räimii, niin ollaan naapuri väylällä, mistä hyvänkin tuloksen tekeminen on vielä mahdollista. Tämän Juhanakin käytti hyödykseen mestarillisesti.  Päivän tuloksen pelasti hyvät lähestymiset ja laadukas lähipeli. Yksi alle tulosta voidaan pitää maximaalisena tehtailuna. Hieman kierroksen aikana ja jälkeen keskusteltiin tarkan tähtäyskohteen valitsemisen tärkeydestä avauksiin. Vuosaaren kentällä on aika ruhtinaalisesti tilaa draivi väylillä. Silti on tärkeää valita mahdollisimman pieni kohde tähtäykseen, tällä tavalla uskon pelaajan keskittyvän paremmin ja näin lopputuloskin on parempi.

Ensimmäisen kilpailupäivän avausdraivi Sonjalta. 1 tee  klo 8.10

Onpa “mukavia” nämä aamustartit, J.P toiseen kisapäivään klo 8.00 ja Juhana 8.50. Sonjalla taas vuorostaan iltap. lähtö.

J.P:llä kaikki vaikutti ihan hyvältä vielä rangella.  Kisapäivän avaus kymppiteeltä näytti sitten jo raa’an totuuden päivän pelin luonteesta. Avaus lähti n. 45 astetta oikealle päätyen radan 18 fairway bunkkeriin. Ei todellakaan tyypillistä häneltä, väsyneen miehen työnäyte.

Suosittelen J.P:lle kauden päätyttyä virkistävää vuoristolomaa raikkaassa ilmassa koko perheen kanssa. Vuoristomaisemiin siksi, että siellä näitä kolopallokenttiä on hiukan harvemmassa. Jos nyt lähimaisemiin on onnistuttu range tai peräti kenttä louhimaan, niin jätä testaamatta. Tätä en ole koskaan Savolammen Jukka-Pekalle sanonut, mut nyt se tulee.  Älä ota mailoja messiin, pärjäät viikon tai kaksi ilmankin.

Taistelu 79  kirjattiin tänään korttiin ja kotimatkalle.

Juhanan peli oli tänään erittäin tapahturikasta ja viihdyttävää. Hattua pitää nostaa epäonnistuneen kakkosväylän jälkeinen ryhtistyminen.  Kaikki lähti liikkeelle huonosta wedge lyönnistä mistä pallo uimaan ja jatko lyönneillä ei pystynyt pelastamaan tilannetta, päinvastoin tässä nyt kävi, näin tuplabogey korttiin. Melko hämmästynyt oli Juhanan ilme epäonnistuneen wedge lyönnin jälkeen.  Näitä on treenailtu ja kaiken pitäisi olla kunnossa, mitä ihmettä nyt… Wedge lyönti on tosiaan kunnossa, näitä vaan sattuu tässä lajissa. Ajatukset vaan seuraavaan lyöntiin mikä on se tärkein. Ihan ei tässä onnistunut, mutta jo seuraavassa tee boxissa lyönti oli jo historiaa, Juhanan korvien välistäkin.  Bob Rotella on sanonut  hienosti, “Pelaajan tulee harjoittelussaan pyrkiä täydellisyyteen, mutta ei saa vaatia itseltään täydellisyyttä pelatessaan kentällä,  golf is not a game of perfect.”

Jatko oli tosiaan hienoa golfia, viisi alle epäonnistuneen kakkosreijän jälkeen ja kokonaistulos tänään se kolme alle eli 69.

Sonjaa ehdin nopeasti jututtaa. Sain käsityksen lyönnin olevat pääosin hyvässä hapessa, mut jonkilainen väsymystila tänään kentällä kumminkin yllätti.  Kummoinen sen ei tässä tekniikka lajissa tarvitse olla kun söpsöjä aletaan jo tehtaileen. Viisi yli korttiin eli 77.

Hei, missä muut ovat?  J.P Vuosaaren rangella pe. klo 7.38 a.m

Finaali päivän tapahtumia ehdittiin Juhanan kanssa matkalla Ouluun aika seikkaperäisesti käydä läpi. Napakkana yhteenvetona sanoisin ilman inhoamaani jossittelua.  Lyönti ei ollut vaan tarpeeksi hyvää  hyvän tuloksen tekemiseen tänään.  Putista puuttui edellispäivien päättäväisyys ja joku lukuvirhekin tuli. Peruslyönnitkin hiukan karkailivat ja pot bunkkerit tulivat tänään hyvin tutuiksi.  Mitään dramaattista ei kuitenkaan tapahtunut, golfissa yksinkertaisesti hävitään enemmän kuin voitetaan.  Mutta toisaalta, jos joku sanoo, ettei voittaminen ole tärkeintä, ei ole todennäköisesti  koskaan voittanut.  Kyllä kilpaurheilussa voittaminen on se päämäärä.

Neljä yli finaalikierros  Juhanalla eli 76. Kolmen kierroksen konaissaldo tasan par tulos.

Päivän oululainen oli kuitenkin Pakosen Sonja. Paljon iloisempaa tyttöä olisi saanut hakea clubitalolta. Pelasi parhaan kierroksensa tänään, sanoikin clubilla, että tänään oli nähtävissä sitä “vanhaa Sonjaa.”

Kaksi yli tänään eli 74. Kolmen kierroksen kokonaissaldo +10 ja neljäs sija, onnittelut!

Maittava clubilounas nautittu, Juhanakin näyttää jo olevan normaali itsensä. Ei tietoakaan ketutuksesta, perusläppä lentää. Kaiken varalta kuitenkin,  en päästä vielä miestä rattiin, tarkkailen tilannetta Hirvaskangaalle asti, jolloin kuskin vaihto, mikäli tilanne ennallaan.

Kilpailutulokset, www.finnishtour.fi

Juha Kuiri

 

Yhteistyössä

 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä

Tilaa uutiskirje

10.5 C°
SANKIVAARA
Avaa web-kamera
Range
Avoinna
Par 3 -alue
Suljettu
Puttiviheriöt
Suljettu
Sanki
Avoinna
Vaara
Avoinna
Viheriö
Talviviheriöt mm
Väylä
- mm
Toimisto
ma-su klo 8-19
Ravintola › Lounaslista
ma-su klo 8-19
Väyläkioski
Avoinna pe-su
Golf Shop

044 974 4579