Uutiset

Kisaraportti: Lyöntipelin SM-kilpailu @ Master Golf

Ei käy ilmoja moittiminen näin pohjoisen golfarin näkövinkkelistä, ainakaan tähän asti.Onko tämä nyt sitä ilmaston lämpenemistä meidän poloisten ihmisten toiminnan seurauksena vai normaalia muutosta, mille emme voi muuta kuin nostaa kädet pystyyn…En väitä, että ihan alvariinsa näitä funtsin, enimmäkseen kuitenkin swingin saloja tulee pohdittua tuolla auringon alla.Ja juu myös sitä, miksi ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella tai ainakin tuossa meidän par 3:n  tekonurmella. Näin ulkotyöläisenä ja ulkoliikkujana panen kuitenkin merkille, ettei tällaiset pitemmät hellejaksot kovin hyvää tee meidän pohjoisen herkälle luonnolle.Lyhytnäköisesti ajateltuna, onhan tämä tietenkin hienoa. Junnu Vainion sanoin ilmaistuna, ”Käyn ahon laitaa minä ilman paitaa.Ei estä kukaan kun matkaa teen. Vain suvituulen minä kutsun kuulen. Se ottaa mukaan mun uudelleen”. Kaikki mahdolliset huolestuneet ilmasto pohdinnat unohtuvat tietenkin syyskuun viimassa ja viimeistään marraskuun sohjossa.

No niin, Master golfiin Espooseen  käy minun ja seuramme pelaajien Juhana ”Herttua” Kukkosen, Eino ”Eikanteri” Antikaisen, Sonja Pakosen ja Eemeli Anttosen matka.Kilpailussa mukana 129 miespelaajaa ja 26 naispelaajaa. Miehissä maksimimäärä pelaajia ja varasijoille jäi toistakymmentä kilpailuun mukaan haluavaa.Naisten sarjassa kilpailuun olisi mahtunut kymmenkunta pelaajaa enemmänkin.Useamman vuoden ajan myös ammattilaiset ovat saaneet halutessaan osallistua miesten ja naisten SM – kilpailuihin.Suomessa järjestetään kolmenlaisia  SM-kilpailuja miehille ja naisille. On nyt alkavat lyöntipeli kilpailut ja reikäpeli kilpailut.Viimeksi mainitun Juhana voittikin hienosti Laukaan Peurankagolfissa. Tämä on myös ensimmäinen seuramme yleisensarjan SM kulta. Se kolmas järjestettävä kilpailu on Finnish Amateur Championship (Erkko Trophy). Tämä kisa on avoin muunkin maalaisille, mutta vain amatööripelaajille ja kisat pidetään aina Helsingin golfklubilla Talissa. Muissa SM-kilpailuissa kisakenttä vaihtuu vuosittain. Tämä kisa kuuluu tosin hiukan eri kategoriaan kuin muut mainitut, mutta mainitaan nyt, kun sen verran komea on kisahistoria seuramme pelaajien J.P:n ja Karinan toimesta.Historia löytyy Helsingin golfklubin sivuilta.

Jos pelaajien kilpailukauden ohjelma on tiukka ja paineensietokykyä tarvitaan. Niin eipä helpolla päästä valmentaja osastollakaan. Varsinkaan silloin kun tavoitteet ovat korkealla ja katse pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on opittu Juhanankin kanssa, että kehitystä voi tapahtua vain, jos ajattelemme suuresti. Winston Churchill on sanonut joskus, en kyllä muista missä yhteydessä, mutta luulisin kuitenkin, että hiukan tiukemmassa tilanteessa kuin me nyt. Tämä on kuitenkin hyvin yleispätevä ohje, sopii mun ja ”Herttuan” projektiin, varmasti myös monelle muulle. Herra Churchill, ”Epäonnistuminen ei ole lopullista, menestys ei ole ikuista, olennaista on rohkeus jatkaa”. Kyllä se  monesti on urheilussa ja varmasti muissakin asioissa. Menestyksen rakentuminen vaatii epäonnistumista ja kertakaikkista kypsymistä. Joskus se vaatii katastrofin. 

Otetaan seuraavaksi pelaajiemme odotukset kilpailuun. Sanasta sanaan heidän omaa tekstiä. Eino Antikainen, ”Viime aikainen lyöminen ja peli on antanut aika paljon positiivisia ajatuksia. Mm.ne viime viikon Mid Rp. otteet ja pelin sujuminen siellä antavat nostaa odotuksia tulevia kisoja silmällä pitäen. Into on korkealla varsinkin kun nimilistassa lukee nimen perässä kilpailija, joka ei ole ollut itsestään selvyys nyt tasoitusjärjestelmän uudistumisen jälkeen kun tasoitusrajat ovat olleet kisoihin melkoiset. Kuitenkin nyt kisoihin päästessä on mukava lähteä mittaamaan mihin tämän hetkinen taso oikeastaan riittää. Kenttä on kuulopuheiden mukaan upeassa kunnossa ja hienoa päästä pelaamaan kyseinen kenttä viimeinkin, koska kyseisen kentän olen tähän saakka onnistunut välttämään, vaikka miltei kaikki muut lähistön kentät on tullutkin pelattua. Tästä päästäänkin sitten tavoitteisiin ja odotuksiin. Kyllähän kisoihin lähdetään sillä periaatteella, että kyseessä on 5 päivän rupeamana ( harjoituskierros mukaan luettuna). Jos numeroita halutaan niin 4 kierrosta 75 lyönnillä tai paremmin olisi tarkoitus pelata. Uskoisin, että pari 75:sta olisi sellainen jolla myös jatkokierroksille päästäisiin. Jos ei niin sitten pitää laittaa pari kierrosta aavistuksen vähemmillä lyönneillä maaliin”. 

No niin, odotin insinööri ”Eikanterilta” jonkinlaista excel taulukkoa, saatteeksi teksti, tulkitse siitä ajatukseni, tavoitteeni ja tunteeni. En tosiaankaan mitään Runebergimäistä tyyliä, insinöörinkin voi yllättää. Mutta jätetään runoilu siihen tekemiseen, sitähän se golfswingi parhaimmillaan on, liikkeen runoutta.

Eemeli Anttonen, ”Ennakko tunnelmat on odottavaiset tiukasta tiukasta kisaputkesta huolimatta, kun lyöntipeli SM:meissä on aina omanlaisensa hyvä fiilis. Tavoitteena on pelata neljä päivää omaa hyvää golfia ja yrittää nauttia pelistä”.

Sonja Pakonen, ”Hyvillä mielin kisaan menossa, mukava päästä viritetylle kentälle  kisaamaan. Lähdetään lyönti kerrallaan pelaamaan ja katsotaan mihin se riittää 😘

Juhana Kukkonen, ”keskiviikosta lauantaihin  kilpaillaan SM- lyöntipelimestaruudesta, joka olisi mukava lisä omaan palkintokaappiin reikäpelin SM-kullan viereen.

Master golf on itselleni tuntematon kenttä, joten tiistain harjoituskierroksella riittää tekemistä, jotta saan luotua itselleni järkevän, mutta hyökkäävän pelisuunnitelman”.

Harjoituskierros tuli Juhanan mukana kuljettua.Minullekin tämä oli ensimmäinen tuttavuus tähän Master kenttään. Viereisen Forest kentän olen joskus pelaamassa käynyt. Alueella siis kaksi kenttää Sankivaaran tavoin. Löytyy myös par 3 kenttä ja lähipelialue osakkaille.Rangella erilliset matto ja ruoholyöntipaikat. Range vaan auttamattomasti liian lyhyt big hittereille, palloja ropisee, vaaratilanteita syntyy, viereisillä  Forest ja par 3 kentillä. 

Kilpailukenttä Master erittäin hyvässä kunnossa kaikilta osiltaan. Raffit hieman kovat ja kuivahtaneet helteiden johdosta, mutta tuskin pelaajat tästä valittavat. Väylät erinomaiset, ottaen huomioon viime päivien paahteen, ei juurikaan kuivalaikkuja ja muutenkin hyvässä ”karvassa”. Toivottavasti pelataan huomenna sitä oikeaa golfia, eli ilman siirto-oikeutta. Palloa pelataan sijaintipaikaltaan ja kenttää pelataan sellaisena kun se on.Näitä siirto-oikeus härtellejä käyttöön vain aivan poikkeus olosuhteissa. Mielestäni vain kauden alussa keväällä, äärisääolosuhteissa ja tietenkin joskus myös kentänhoidollisista syistä.  Viheriöt täällä erinomaiset n.70-80% rönsyrölliä ja loput  enimmäkseen  luonnon omaa selviytymismestaria kylänurmikkaa. Ei pitäisi  olla valittamista pelaajien taholta, pallon rullaaminen hyvin loogista.Tuskin viheriöitä aivan siihen alimpaan  mahdolliseen korkeuteen  leikataan, jos helteen jatkuvat, niin kuin ennusteet lupaavat koko turnauksen ajan kestäviksi. Ei ole mitään mieltä sentään viheriö ruohoa tappaa yhden turnauksen vuoksi. Cut:n jälkeisille päiville greenkeeppereillä jää kuitenkin näissäkin poikkeusolosuhteissa enemmän säätövaraa lähtöjen vähenemisen johdosta. Sen verran ehdin myös  clubilla ja siinä lähiympäristössä pörräillä, niin voin jo nyt hieman kateellisena sanoa, että fasiliteetit ovat todellakin kunnossa tässä yhteisössä.

Kaksi pelikierrosta on pelaajilla takana ja tässä vaiheessa  neljän kierroksen kilpailussa  myös cut. Siitä selvinneet jatkavat kahdelle päätöskierrokselle. Eemelin ja Einon pelit päättyivät tällä kertaa kahteen kierrokseen.Eemelin analyysi pelistä, ” Ensimmäinen kierros oli heikko. Peli oli varovaista ja löin huonosta paikasta huonoon paikkaan reiästä toiseen. Tänään oli lyönti hyvää, mutta lähipeli heikkoa. Aika monta paikkaa jäi käyttämättä. Yhteenvetona jotain hyvää, mutta paljon parannettavaa”. Einon turinat kahdelta pelipäivältä, ”No niin eli pari kierrosta taputeltu ja kun kasaa ajatuksia niistä niin ensimmäinen kierros oli ihan mallikelpoista tekemistä. Aihio huomattavasti parempaankin tekemiseen oli olemassa, mutta muutama arviointivirhe ja niistä seuranneet typerät mailavalinnat pitivät tuloksen 78 lyönnissä. Toisesta kierroksesta ei isoja riemunkiljahduksia seurannut. Alkutahdit lyötiin jo 1.tiillä kun ryhmästä oli pudonnut yksi kaveri yön aikana pois. Kentän edetessä hitaasti meidät peluutettiin jo 1.väylällä greenin viereen ennen kuin edessä ollut ryhmä meni puttaamaan. Tästä seurasi se, että olimme käytännössä ensimmäiset 11 väylää aina edessä olevan ryhmän kanssa tiiboksissa ja odottelua kertyi 10- 20 minuuttia ennen avausta. Eihän se mikään selitys ole, mutta ei ainakaan helpottanut asiaa 32 asteen helteessä.Tästä johtuen keskittyminen ei ollut ehkä kohdallaan ja 5-6 tiiboksista avaus karkasi eri suuntaan kuin väyläoppaassa oli suositeltu.Tuloksena 4 tuplaa ja sitä myöten kierros muuttui enemmän jäljellä olevien reikien pois pelaamiseksi. Muutoin peli oli ihan hyvällä mallilla ja lyönti tuntui toimivan. Tilanne oli ehkä sama kuin kuulopuheiden mukaan jollakin muulla Oululaisella, jolla lyöntejä jätetettiin ihan jättämällä kentälle”  Kiitos ”Eikanteri” tästä tiivistyksestä.

 Juhanan mietteet, ”Kenttä ei päästänyt tänään helpolla. Paljon hyviä suorituksia, mutta viimeistely hieman ontui. Muutama makea flieri ja niistä sitten ylimääräisiä lyöntejä korttiin. Huomenna tarkempana ja viisaampana kentälle, niin hyvä tulee”. Sonjan analyysi, ”Erityisesti rautalyöntien kanssa on ollut haasteita molempina päivinä. Kenttä on ollut hyvässä kunnossa, vaikka paikoin kuiva greenien ympäristöstä. Molempina päivinä kädinä on toiminut Saana sisko, josta on ollut iso apu helteisinä päivinä”. 

Miehillä cut raja asettui kahden pelipäivän jälkeen tulokseen  +6  ja naisilla +13:sta. Näin ollen Eemelin ja Einon pelit päättyivät tähän. Eemelin ei kuitenkaan ihan pääpainuksissa tarvitse paahtaa Ouluun.Toisen kierroksen par tulos antaa toiveita paremmasta. Einokin sai varmasti vinkkiä miten ei kannata pelata, uusi yritys ensiviikon MID:n SM-kisoissa St.Laurence Golfissa Lohjalla. Einolla on hieno asenne peliin, rukiista vaan reppuun, niin kyllä se siitä.

Kaksi ensimmäistä päivää on pelattu sitä jo mainostamaani ”oikeaa golfia” ilman pallonsiirto-oikeutta.Aivan varmasti loppuun asti mennään myös näin, samanlaista säätä luvassa.  Kenttä on myös pitänyt hyvin kutinsa paahdetta vastaan. Kuivalaikut varmasti lisääntyvät jonkinverran viimeisiksi pelipäiviksi, mutta ne eivät sen suurempaa ongelmaa peliin tuota. Viheriöiden pitävyys  hyvä olosuhteisiin nähden. Ihan alimpaan mahdolliseen korkeuteen viheriöitä ei ole leikattu, mutta tarkkana näissäkin saa olla, jos omat puttiasetukset viritetty enemmän ranneputtaus karkeuksille. Tässä yhteydessä pitää mainita, että muutkin seikat vaikuttavat viheriönopeuteen kuin leikkuukorkeus. Mm.ruoholajike ( erilajikkeilla eri nopeudet samassa leikkuukorkeudessa), harjaus, dressaus, jyräys  (tasaa ja jämäköittää viheriön pintaa), pystyleikkaus  (harventaa versotiheyttä eli lisää nopeutta) ja myös lannoituksen taso vaikuttaa nopeuteen. Joitakin tekijöitä mainitakseni, eli viheriönopeus on monen asian summa.

Kahden viimeisen päivän antiin ja ensiksi Sonjan päätelmiin.”Lyöminen oli koko kisan ajan huononpuoleista, mikä vaikeutti tuloksen tekoa. Oli kuitenkin mahtava päästä pelaamaan kisakuntoon viritetylle kentälle, joka haastoi pelaajan erityisesti lipunpaikkojen osalta. Ensi viikolla jatketaan midien SM-kisoissa👍”

Juhanan loppu analyysi, ” Piippuun jäi. Jääkylmä kulmarauta kolmena viimeisenä päivänä pilasi mitalihaaveet. Paljon upeita, lähes mestarillisia suorituksia griinin ulkopuolelta, mutta se pallo pitää saada vielä sisään siellä griinilläkin, jotta tulos painuisi pakkaselle. Tästä taas viisaampana ja kokeneempana eteenpäin!”  

https://www.golfbox.dk/livescoring/tour/?language=1035#/competition/2593920/leaderboard/

Tuloksen tekemisen sietämätön vaikeus. Swingin toimivuuteen ja lyöntien yleiseen tasoon nähden kilpailu oli tuloksen puolesta Juhanalla alisuorittaminen. Paljon hyviä asioita on viime aikoina tapahtunut, mitkä varmasti ovat kohentaneet itseluottamusta. Vieläkin kuitenkin  siellä korvienvälissä on joku plugi, joka estää tulosiloitteluun pääsemisen. Ei tietenkään mikään ihme, takana kaksi huonoa golfkautta, tasapaksu ja katastrofi vuosi. Hyvään tulokseen ja voittamiseen tarvitaan hyökkäävää ja erittäin positiivista otetta. Helposti pelaaminen on mennyt sellaiseksi säilytetyn aseman ylläpitämiseksi liian puolustusvoittoiseksi pelaamiseksi, ei uskalleta ”lyödä kenttää lättyyn”, vaikka rahkeet siihen olisivatkin. En tarkoita mitään draivi räiskintää ilman suunnitelmaa, enkä tyhmää riskin ottoa, vaan Juhanan tapauksessa se tarkoittaa hiukan aggressiivisempaa hyökkäystä lipulle. Ajoittain sitä jo löytyy, siitä todistuksena se SM-kulta. Miesten ammattilaisgolf on vaan niin kilpailtu laji,  puolivillaisella toiminnalla ei kerry kuin laskuja. Ja se putti, mistä Juhanakin mainitsi omassa analyysissään. Mitään jipsiä, eikä muutakaan tekniikka ongelmaa siinä ei ole. Se on vaan niin, että lyhyt ei mene koskaan sisään. Jonkilainen lukko siinä kuitenkin on, ettei uskalleta antaa pallolle tarvittavaa vauhtia pitkissä puteissa. Ei riitä ajatus saada pallo vaan lähelle ja ollaan tyytyväisiä, ei alkuunkaan. On lähdettävä kaikissa puteissa ajatuksella, että tämä on upotettavissa. Yllättävää kyllä, silloin niistä joku meneekin. Tämä on helppo sanoa, vaatii kuitenkin sellaista ajattelun uudistamista. Ei varmasti tule olemaan ylittämätön ongelma, töitä ja sopivia treenejä tietenkin vaatii. Nyt se ajatus on jo chipeissä ja jopa griini bunkkereissa. Kilpailussa Juhanalla 10 griinipunua ja niistä 9 pelastusta. Ohimennyt meni niinkin kauas kuin 1,5 metriin ja siitä sitten tuli sohittua ohi.  Kaikissa niissä lähti upottamaan pallon, tällä kertaa ei yksikään mennyt, mutta aika lähellä oli moni. Tämä vaan kertoo oikean tunteen ja ajattelun voiman. 

Mennään lopuksi finaalipäivän viimeiselle radalle eli 18:sta väylä. Lyhyt par nelonen 252 metriä, hiukan taittuu vasemmalle. Väylän taitteessa isoja puita, ei mitään mahdollisuutta suoralla lyönnillä tavoitella griiniä. Väylän oikealla puolella vesistöä ihan radan loppuun asti. Griinin takana out ja itse griini suojattu hyvin punuilla. Radan vasemmalla puolella on sitä puustoa taitteeseen asti ja griinin tasalla rinnettä ja hiukan pitenpää raffia. Jos oikein pitkän kainalohukin onnistuu loihtimaan, niin pallo voi löytyä läheltä seiskan viheriöitä. Tässä Juhanan pelisuunnitelma oli lyödä pallo messevällä draw kierteellä lipulle. Mailaksi valikoitui luotto spooni, millä pitäisi onnistuessa mitta riittää ihan griinille asti. Tuulta ei nimeksikään mihinkään suuntaan, ei haavan lehtikään havise. Hyvin osuu pallo sweet spottiin, mutta ei taitu tarpeeksi mennäkseen viheriölle. Onneksi ei kuitenkaan ihan sinne oikealla olevaan esteeseen. Pallo jää lähes lipun tasalle oikeanpuoleisen punun ja esteen väliin auringossa palaneeseen raffiheinään. Lipulle matkaa n.25 metriä, punun ja lipun etäisyyttä n.4 metriä. Nyt otetaan miehestä mittaa viimeisen kerran tässä kisassa. Voit yrittää lyödä hiukan litistetyn lyönnin,  toivoa siihen  hiukan alakierrettä, että palloa jäisi edes viheriölle. Kuten tiedetään,  kuivasta raffiheinästä lyötynä se jää pelkäksi toiveeksi. Juhana teki sen ainoan oikean päätöksen tähän paikkaan. Ei muuta kuin 60 asteinen wedge selälleen ja pallo kohti taivasta. Hyvällä rytmillä ja nappiosumalla pallo korkealle, lipun tasalla alas ja siitä rullia puoleentoistametriin. Ei mitään varmistelua, vaan hyökkäys lipulle kun lyöntivalikoimaa todellakin on. Se jäljelle jäänyt puolitoistametrinen putti sitten, helppoa kuin heinän teko ja pörö kirjataan tuloskorttiin. Tätä asennetta, toteutusta lisää, niin…

– Juha Kuiri –

Yhteistyössä

 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä

Tilaa uutiskirje

17.0 C°
SANKIVAARA
Avaa web-kamera
Range
Avoinna
Par 3 -kenttä
Avataan elokuussa
Puttiviheriöt
Avoinna
Sanki
Avoinna
Vaara
Avoinna
Viheriö
3.2 mm
Väylä
13 mm
Toimisto
ma-su klo 8-21
Ravintola › Lounaslista
ma-su klo 8-21
Väyläkioski
Avoinna
Golf Shop
ma-pe klo 10-18
la-su klo 10-16

044 974 4579