Uutiset

Matkaraportti St Andrewsista

Oulun Golfkerho julkaisee matkakertomuksia ja tarinoita kilpagolfista, tapahtumista ja golfin kulisseistakin. Jos aiemmassa osassa piipahdettiin hankigolfiin pyhättöön Juha Kuirin opastuksella niin tällä kertaa ruoho vihertää ja kohteena mm. St Andrews. Oppaana sukkuloi Oulun Golfin huoltohallien uumenista kenttämestariopiskelija Marko Jaara matkakohteenaan golfin synnyinsijat.

Opintomatka St.Andrewsiin

Kaksi talvea kestäneet kenttämestariopinnot huipentuivat huhtikuun alussa tehtyyn opintomatkaan golfin syntysijoille Skotlantiin, St.Andrewsin kylään. Opintomatkan tarkoituksena oli tutustua erilaisiin kenttiin ja niiden kentänhoitoon paikallisten kenttämestarien esittelemänä ja toki myös golffata siinä sivussa. Reissuun lähti Lepaan seitsemännestä kenttämestariryhmästä 18 kenttämestariopiskelijaa ympäri Suomea, kaksi opettajaa ja 3 vierailevaa tähteä. Tässä hieman reissukertomusta matkasta, juttu keskittyy pääosin golfkentänhoitoon.

Su 3.4 matkustuspäivä

Reissumme alkaa Helsinki-Vantaan lentokentältä jonne ryhmämme kokoontui viideltä aamulla. Pakolliset lähtöselvitykset ja turvatarkastukset alta ja kohta istuimme jo koneessa odottamassa nousua. Lento pysähtyi Amsterdamissa jossa oli myös koneenvaihto. Amsterdamista lento Skotlannin pääkaupunkiin Edinburghiin. Koko rulianssiin kului noin neljä tuntia. Lennot sujuivat ilman ongelmia ja kenenkään laukku tai golfbägi ei jäänyt matkan varrelle. Edinburghissa meitä oli vastassa bussikuski joka kuljetti meidät St.Andrewsin kylään. Hotellimme sijaitsi legendaarisen Old Coursen välittömässä läheisyydessä. Heti tuli selväksi että St.Andrews hengittää golffia. Golfvälinekauppoja ja rihkamapuoteja oli joka puolella. Sunnuntai oli varattu matkustuspäiväksi, joten muuta ohjelmaa ei ollut suunniteltu. Ryhmästämme noin puolella oli mailat mukana joten päätimme että lähdemme heti pelaamaan. Old Course on sunnuntaisin suljettu peliltä ja kenttä toimii puistoalueena jossa ihmiset saavat kulkea vapaasti. Tämä olikin hyvä mahdollisuus käydä ottamassa kuvat Old Coursen väylän 18. legendaariselta sillalta joka on varmaan maailman kuvatuin golfkohde. Kuvaussessioiden jälkeen suuntasimme St.Andrews Linksin uudelle klubille ja saimme 2 tiiausaikaa Jubilee Courselle. Jubilee oli oikein perinteinen Links kenttä puuttomineen ja rännimäisineen väylineen. Kenttä oli keväästä huolimatta suhteellisen hyvässä kunnossa. Samaa ei voinut sanoa kauden ensimmäisen golfkierroksen lyönneistä… Kierroksen jälkeen syönti kaupungilla ja aikaisin nukkumaan. Suurin osa ryhmästämme hävisi yöpuille aikaisin. Päivällä oli monen suusta kuulunut ettei ollut oikeen saanut nukuttua yöllä kun reissu oli jännittänyt.

 Ehkä maailman kuvatuin golfnähtävyys, Old Coursen 18. väylän Swilken Bridge. Tosin kyllähän meillä Sankivaarassa on hienompi silta.

Ma 4.4 Kingsbarns Golf Links

Maanantaina luvassa oli reissun odotetuin etappi, tutustuminen Euroopan ykköskentäksi luokitellun Kingsbarns Golf Linksiin. Kingsbarns on yksi kentistä joissa pelataan vuosittain Alfred Dunnhill Links Championship ammattilaiskilpailu. Kenttä toimii pay and play periaatteella ja siellä pelataan vuodessa n. 27 000 kierrosta. Greenfeen hinta on 235 puntaa. Kentän omistaa amerikkalainen mies joka vierailee kentällä neljä kertaa vuodessa.

Sää ei valitettavasti suosinut koska sade ja tuuli jatkui käytännössä koko päivän. Saavuimme kentälle aamusta ja kenttämestari Innes Knight otti meidät vastaan. Esittely alkoi rangelta jonne oltiin rakennettu myös viheriö ja lyöntipaikka. Rangen päätyyn oli rakenteilla iso laitos johon oli tulossa R&A:n testikeskus jossa on tarkoitus testata uusia golfvälineitä ja eri heinälajeja ja hoitomenetelmiä rangelle rakennetuilla pelialustoilla. (R&A on USGA:n ohella järjestö joka määrittää golffin säännöt.)

Rangen jälkeen lähdimme kentälle ja heti ensimmäisestä väylästä alkaen näky oli vaikuttava. Usealla väylällä oli hienot näkymät merelle. Keväästä huolimatta kenttä oli erittäin hyvässä kunnossa. Väylät ja tiipaikat oli leikattu todella matalaksi. Kaikki bunkkerit olivat ladottuja bunkkereita ja reunat olivat viimesen päälle kunnossa. Polut ja kaikki alueet olivat viimesen päälle viimeisteltyä ja kentästä paistoi että sitä hoidetaan ammattitaitoisesti.

Innes kertoi kentän eri hoitotoimenpiteistä. He olivat tehneet isot sijoitukset kentän kuivattamisen parantamiseksi. Heillä on 18-reikäisellä kentällä 13 ympärivuotista työntekijää ja kesällä sen lisäksi 9 kausityöntekijää joista 7 paikkaa pelkästään divotteja! Innes kutsui heitä nimellä divotologisti. Paikkaamattomia lyöntijälkiä tiipaikoilla ja väylillä ei juuri näkynyt. Muutamia kentänhoitajia myös nähtiin työssään. Yksi heistä kiersi siistimässä pelkästään sadetusjärjestelmän venttiililaatikoiden kansia.

Kenttäkierroksen jälkeen suuntasimme klubille. Jos oli kenttä vaikuttava niin sitä oli myös kartanomainen klubirakennus jalopuisine sisustuksineen. Innestä kiitettiin esittelystä ja hänelle annettiin tuliaisiksi suomalaista käsityötä oleva Ukko-taskumatti. Söimme lounaan jonka jälkeen vuorossa oli golfkierros.

Kingsbarnsissa golfkentänhoitajat saavat hyvän alennuksen greenfeehen. Greenfeen hinnaksi tuli reilu 70 puntaa, tiiajat olimme varanneet jo koulussa syksyllä. Sateisesta säästä johtuen kentällä oli aika hiljaista ja saimme pelata rauhassa. Startterina toiminut vanha herrasmies saattoi kierrokselle, kommentoiden myös avauslyönnit paksulla skottimurteella. Kuten kentän muutkin alueet, olivat viheriöt hyvässä kunnossa, ne olivat tasalaatuisia ja pallo rullasi oikein mukavasti. Kentällä oli muutama todella pitkä par5 ja välillä tuntui että pääseekö sinne viheriölle koskaan.

Huonosta säästä huolimatta reissu Kingsbarnsiin oli miellyttävä. Hyväkuntoinen ja viimestelty kenttä sekä hyvä palvelut klubilla jättivät fiiliksen että voisi tulla myös uudestaan. Jos olette käymässä Skotlannissa ja on aikaa golfkierrokselle niin suosittelen Kingsbarnsia.

Bunkkerimallia Kingsbarnsissa.

Ti 5.4 Loch Lomond Golf Club

Tiistai alkoi 2,5h bussireissulla Glasgow:n lähettyvillä sijaitsevalle Loch Lomond Golf Clubille. Loch Lomond on privaattiklubi jonka 18-reikäiselle kentälle pääsee pelaamaan klubin jäsenenä tai jäsenen vieraana. Osake maksaa 150 000 puntaa ja jäsenmaksu on 6000 puntaa vuodessa. Klubilla on n. 600 jäsentä. Kenttä on vuodessa auki 9kk ja siellä pelataan kauden aikana n. 60 000 kierrosta.

Perille päästyämme meidät otti vastaan pääkenttämestari David Cole. David piti meille power point-esityksen kentästä ja sen historiasta. Kentän ympäristössä on vanhoja historiallia rakennuksia ja raunioita. Kentältä löytyy 43 vuokrattavaa loma-asuntoa ja oma kylpylä. Heillä on 18 vakituista kentänhoitajaa ja kentänhoitobudjetti on 815 000 puntaa.

David kertoi myös kentänhoidon haasteista Loch Lomondissa, joista vaikein on jatkuva kosteus. Kentän alueella sataa paljon, 2015 sadepäiviä oli ollut 230. Tämän takia he ovat joutuneet tekemään mittavia operaatioita kentän kuivatuksen parantamiseksi. Kentän väylien salaojitukset oli uusittu kokonaan jonka lisäksi he myös kaivoivat 25cm syvät urat 2m välein poikittain joka väylälle. Urat täytetään hiekalla veden imeytymisen parantamiseksi. Toinen ongelma oli että kenttä on rakennettu saviselle ja kiviselle maalle. Väylillä ei ole tarpeeksi paksua kasvualustaa ja he eivät voi lisätä sitä kuin dressaamalla ilman mittavia investointeja. David kertoi että kentän märimillä kohdilla he käyttävät sand capping-menetelmää jossa alue kaivetaan auki ja savinen maa poistetaan. Tilalle lisätään hiekka ja alue siirtonurmetetaan. Bunkkereiden kuivatus on myös ollut ongelma. He ovat alottaneet capillary concreten asentamisen bunkkereihin. Capillary concrete on betonimainen aine joka valetaan bunkkerin pohjalle ennen hiekan lisäämistä. Aineen avulla bunkkerihiekka saadaan pysymään paikollaan sateella ja valumia ei tule.

Esittelyn jälkeen lähdimme Davidin johdolla kenttäkierrokselle. Ilma suosi ja aurinko alkoi paistamaan. Jos oli Kingsbarns vakuuttava niin Loch Lomond oli vielä mahtavampi. Puistomaisella kentällä avautui upeat maisemat läheiselle vuoristolle. Kentällä oli paljon vanhoja puita jotka lisäsivät kentän visuaalista ilmettä. En ole nähnyt missään niin hyväkuntoisia viheriöitä kun Loch Lomondissa. Väylillä kävellessä huomasi mistä David puhui aiemmin. Erittäin märät väylät olivat pehmetä ja tirskuivat vettä jalan alla. Eron huomasi heti kun kävelimme aluilla missä sand capping oli tehty.

Kiertelimme pari tuntia kentällä ihmetellen näköaloja ja viheriöiden kuntoa.  Kierroksen jälkeen Ukkomatti Davidille tuliaisiksi ja bussilla takasin St.Andrewsiin. Valitettavasti täällä emme päässeet pelaamaan. Kuuleman mukaan kentän omat työntekijätkään eivät saa pelata kuin kerran kuukaudessa. No pitää tulla sitte uudestaan käymään ja pelaan kun voittaa lotossa…

Koko ryhmä Loch Lomondin pramean klubin edessä.

Ke 6.4 St.Andrews Links

Keskiviikko alkoi vierailulla British Golf Museumiin. Ryhmämme innokkaimmat olivat lähteneet jo ennen kukonlaulua pelaamaan St.Andrewsin Castle Coursen. Museossa oli esillä kattava kokoelma golfin historiasta. Esillä oli myös The Openin voittajien välineitä, joista kohokohtana loblyönnin kuninkaan Phil Mickelsonin wedge!

Iltapäivästä menimme vierailulle St.Andrews Linksin huoltohallille. Esitelmää tuli pitämään pääkenttämestari Gordon Moir. St.Andrews Linsissä on 7 kenttää. Gordonin alaisuudessa on 4 kenttämestaria jotka jakavat vastuut seitsemän kentän välillä. Kentillä työskentelee 55 vakituista kentänhoitajaa ja kesällä lisäksi 35 kausityöntekijää. Huoltohalleja on kolme. Seitsemän kentän hoitobudjetti on 4,5 miljoonaa puntaa.

Gordon kertoi legendaarisen Old Coursen kentänhoidosta ja 2015 pelatun The Openin valmisteluista. Old Coursea leikataan pelkästään Toron hybridileikkureilla hydrauliöljyvuotojen ja melun minimoiseksi. Lannoitusmäärät ovat todella alhaiset. Viheriöillä typpeä käytetään 28kg/ha vuodessa. Väyliä ei lannoiteta ollenkaan. Kastelua he käyttävät vaan niin paljon kun on pakko. Sama koski myös kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Bunkkerit remontoidaan 6 vuoden välein, jotku jopa vuoden välein. Gordonin mukaan Old Coursella ongelmana ovat viheriöillä olevat raiheinäläikät josta he yrittävät päästä eroon. Bunkkereiden hiekka on myös liian ohutta ja se liikkuu kovien tuulenpuuskien aikana. Bunkkereiden hiekka oli tarkoitus vaihtaa tulevaisuudessa.

Gordon kertoi että The Openiin n. 100 halukasta vapaaehtoisiksi kentänhoitajiksi. He kuitenkin halusivat vaan käyttää omia työntekijöitään joilla oli jo kokemuksia isojen kilpailujen hoitamisesta. He saivat Torolta uusia viheriöileikkureita lainaan joilla väylät leikattiin 7 milliin. Viheriöt leikattiin singeleillä ja jyrättiin. Joka viheriöllä oli oma leikkuusuunnitelma jotta viheriöt saatiin mahdollisimman tasalaatuisiksi keskenään. Tätä varten he olivat käyttäneet paljon aikaa ennen kisoja testatessa erilasia leikkaus ja jyräys vaihtoehtoja. Old Coursen sadettimien kansissa on etäisyysmerkinnät jaardeina. Kilpailun järjestäjät olivat kummiskin halunneet että merkinnät ovat sekä jaardeina että metreinä. Kaikki sadetinkannet jouduttiin vaihtamaan uusiin joissa on molemmat merkinnät. Kisojen jälkeen vanhat kannet vaihdettiin takaisin koska St.Andrewsin muillakin kentillä on pelkät jaardimerkinnät. Muutamien bunkkereiden seinämiin kaivettiin videokameroita telvisiointia varten.

Kenttäkäynnille Gordonin kanssa ei lähdetty. Ukkomatti ja salmiakkikossu Gordonille kiitoksena esittelystä ja loppupäivä henkilökohtaista huoltoa.

Philin ja Roryn wedget British Golf Museumissa.

St.Andrews Linksin pääkenttämestari Gordon Moir pitämässä esitystä.

To 7.4 Gleneagles

Torstai alkoi puolentoista tunnin bussimatkalla Gleneaglesiin. Gleneaglesissa on kolme kenttää joista Kings ja Queens Course ovat erittäin vanhoja 1919 avattuja kenttiä. PGA Centenary Course on avattu 1993, se on golflegenda Jack Niclauksen suunnittelema ja on ainut Niclauksen kenttä Skotlannissa. PGA:lla on pelattu useita ammattilaiskisoja joista viimeisimpänä Ryder Cup 2014. Kaikkien kenttien greenfee on talviaikaan 85 puntaa ja kesäisin 185 puntaa.

Gleneaglesissa työskentelee pääkenttämestari ja hänen alaisuudessaa kaksi kenttämestaria joista toisen vastuulla on Kings sekä Queens ja toisen PGA Centenary. Meidät otti vastaan PGA Centenaryn kenttämestari Steve Chappel.

PGA:lla on 15 vakituista työntekijää joiden lisäksi 6 kausityöntekijää. Yksi työntekijä paikkaa pelkästään divotteja ja kuulemma vielä pitää siittä! Kuten muuallakin Skotlannissa Gleneaglesissa sataa paljon. Kuivatukseen oli jouduttu panostamaan paljon. Väylillä on pelkkää salaojaputkea 31km ja sinne on asennettu suuria stormdrain putkia sadeveden keräämiseksi. Bunkkereihin oli asennettu Billy Bunker materiaalia joka on Capillary Concreten tapaista. Ainut kenttä euroopassa jossa kaikki bunkkerit tehty Billy Bunkkerilla.

Mielenkiintoisin ratkaisu oli kuitenkin viheriöillä. 2011 viheriöille asennettiin Sub Air järjestelmä. Sub Air toimii siten että isolla tuulettimella puhalletaan tai imetään ilmaa viheriön salaojaputkiin. Järjestelmän tarkoitus on mahdollisuus kontrolloida kasvualustan kosteutta. Järjestelmän asennus 19 viheriölle maksoi 500 000 puntaa ja järjestelmän vaativan sähkön vuotuinen budjetti on 19 000 puntaa. Järjestelmää käytetään kesäaikaan n. 2h päivässä. Steven mukaan järjestelmä ei poista kokonaan kosteusongelmaa, mutta parantaa sitä huomattavasti. Järjestelmän avulla he pystyvät myös nopeammin kuivattamaan viheriöt jos esim. ison kilpailun aikana sattuu rankkasade. Kysyimme toki heti Steveltä voiko järjestelmällä estää jään muodostumista tai poistaa jäätä, mutta valitettavasti siihen ei voi vaikuttaa.

Ryder Cuppia varten kentälle tehtiin muutoksia vuosia ennen kisoja. Muutamat viheriöt uusittiin, tiipaikkoja siirrettiin ja parin väylän pituuksia muutettiin. Muutosten budjetti oli miljoona puntaa. Ryder Cup hoidettiin 103 työntekijällä joista 90 kentänhoitajaa, 5 mekaanikkoa ja 8 puutarhuria. Porukka oli jaettu neljään tiimiin joilla jokaisella oli vastuuna x määrä väyliä. Tällä järjestelyllä kenttä saatiin joka aamu ammattikisojen vaatimaan kuntoon 2,5 tunnissa.

Kenttäkierroksen jälkeen Stevelle Ukkomatti ja salmaripullo tuliaisiksi. Steve halusi ottaa meistä ryhmäkuvan Twitter-tililleen, nykyaikainen kenttämestari siispä. Tästä suuntasimme erittäin hienolle klubille syömään jonka erittäin hyvä ja ystävällinen palvelu sai suomalaiset hieman hämilleen.

Ruokailun jälkeen puolet ryhmästä suuntasivat pelaamaan Kings Courselle ja puolet lähtivät toisen kenttämestarin Michael Doriksen kanssa kierrokselle vanhoille kentille. Kings Course oli vielä hieman keväisessä kunnossa PGA Courseen. Kenttäsuunnittelu oli vanhaa brittityyliä, sokkoväyliä ja korkeuseroja paljon. Ihan Linksiksi tätä kenttää ei voinut sanoa koska puita ja vesiesteitäkin löytyi. Kentällä oli Capillary Concreten asennus kesken useammilla bunkkereilla. Tuli siinä paikallisten kentänhoitajienkin kanssa muutamat sanat vaihettua ja toivoteltua terveiset Suomesta. Pelissä oli jopa hieman valoa tunnelin päässä, kerran pääsi jopa eaglea puttaamaan, joka toki meni ohi… Kierroksen jälkeen bussimatka takaisin St.Andrewsiin ja päivä alkoi olla pulkassa.

Sub Air-järjestelmä Gleneaglesissa.

Pe 8.4 The Dukes

Perjantaina menimme vierailulle The Dukes-kentälle. Dukes on Old Course Hotelin omistama ja on ainut St.Andrewsin kentistä joka on sisämaassa. Dukesiin on St.Andrewsin keskustasta 5min ajomatka. Dukes on matalamman profiilin kenttä jossa jäseniä on n. 300. Kierroksia pelataan vuodessa n. 20 000 ja pelaamaan pääsee vuodenajasta riippuen 50-95 punnalla.

Kenttää tuli esittelemään apulaiskenttämestari John Reid. John kertoi että pienen budjetin takia heillä ei ole tarpeeksi työntekijöitä jotta he saisivat kaikki haluamansa työt tehtyä. Vakituisia oli 4 ja kausityöläisiä 7. Suurimman työn Dukesissa aiheuttaa bunkkerit joita on 120 ja ne ovat sen muotoisia että suurin osa niistä pitää siistiä käsin. Bunkkereiden hoito vaatii 6 miestä päivässä. Kenttä oli myös märkä kuten muutkin vierailemamme kentät. Viheriöillä paljon sammalta, mutta John ei näyttänyt ottavan siittä isompaa stressiä. Hänen mukaan sammaleet häipyvät kesään mennessä… Yksi väylä oli ollut niin huonossa kunnossa että he olivat joutuneet tappammaan sen kokonaan ruiskuttamalla glyfosaattia. Ruiskutuksen jälkeen väylä oli holkitettu, hiekotettu ja kylvetty pelkällä raiheinällä. Nyt väylä oli oikein hyvässä kunnossa.

Esittely oli nopea jonka jälkeen 2 ryhmää lähti pelaamaan. Itse jätin tänään pelit väliin ja päättimme että vuokrataan yksi golfauto ja lähden caddieksi kiertämään kentän autolla. Dukesissaki oli oikein hieno klubitalo joten päätimme jäädä lounaalle kierroksen jälkeen.

Illemmalla lähdimme bussilla kohti Edinburghia jossa meillä oli hotellihuoneet varattuna viimeiselle yölle. Lauantai aamu kului kierrellessä Edinburghin nähtävyyksiä katselle. Illemmasta lennot Amsterdamin kautta Suomeen ja reissu alkoi olla paketissa.

The Dukes. Lähdössä kierrokselle Sarfvikin kovimman draivaajan kanssa.

Yhteenveto reissusta

Jokaisella vierailemallamme kentällä oli erittäin hienot klubirakennukset. Asiakaspalveluun on panostettu, palvelu on hyvää ja ystävällistä. Jos on ongelmia tai toiveita niin kaikki järjestyy kunhan vaan kysyy. Kentänhoidollisesti Skotlannissa talvi ei ole kentille niin raadollinen kuin Suomessa. Toisaalta taas ilmasto on niin sateista että jokaisella kentällä kerrottiin ongelmaksi kentän kuivatus, joka aiheuttaa omanlaisensa toimenpiteet.

Reissu oli oikein virkistävä kokemus ja hyvä lopetus pari talvea kestäneelle koululle. Tästä on hyvä jatkaa kentänhoitohommiin kotisuomeen, jossa jo ponnistellaan pelikautta 2016 käyntiin. Loppukaneettina voisin sanoa että niin Skotlannissa kuin Suomessakin; ruoho kasvaa ja sitä on leikattava.

-Marko

Yhteistyössä

 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä

Tilaa uutiskirje

-2.1 C°
SANKIVAARA
Avaa web-kamera
Range
Suljettu
Par 3 -kenttä
Suljettu
Puttiviheriöt
Suljettu
Sanki
Suljettu
Vaara
Suljettu
Viheriö
- mm
Väylä
- mm
Toimisto
Suljettu
Ravintola
Suljettu
Väyläkioski
Suljettu
Golf Shop
Oulun Golfhallilla

044 974 4579