Uutiset

Paltamo Open, kisaraportti

Teksti ja kuvat Juha Kuiri

Paltamo Open, kisaraportti

Kilpailussa mukana meiltä, Pekko Oja, Sonja Pakonen ja Juhana Kukkonen.  Jo viime viikolla pelattiin Finnish tourin ensimmäinen kilpailu Hill Side Golfissa. Siellä olivat tulessa, Sonja, Juhana ja Eemeli. Sieltä ei mitään sykähdyttävää kerrottavaa pelaajistamme. Juhana ainoana selvitti cutin, Eemelin ja Sonjan kierrokset jäivät kahteen. Eemeli Anttosen turnee jatkuu vkl. Finnish Junior Tourin merkeissä Kullo Golf Clubilla.

Hieman kisa historiaa seuramme kantilta. Paltamo Openin naisten sarjan voitti 2018 Karina Kukkonen. Sitä edellisenä vuonna sijoitus oli toinen. Karinan kolmen kierroksen  voittotulos 2018 oli par tulos.  Viime vuonna ei tätä kilpailua järjestetty, niin Karina on edelleen  hallitseva mestari.  ”Duracell” Karina ei ole Paltamossa puolustamassa pystiään, vaan aloittaa oman kilpailukautensa jossain vaiheessa heinäkuussa. Statuskin on muuttunut amatööristä ammattilaiseksi, niin mahdotonta tässäkin mielessä. Sillä Karinan voittama naisten sarja on vain amatööri pelaajille.  Miesten puolella parhaasta sijoituksesta on  vastannut Juhana Kukkonen, ollen v. 2016 neljäs.

Harvalukuisen kilpapelaajiemme kokeneinta kaartia edustava J-P. Savolampi aloittaa oman kilpailukautensa SM kilpailuista Ruuhikoskigolfissa. Kisat alkavat heinäkuun 15 päivä.

Ensimmäisen kilpailupäivän tapahtumiin. Normaalista poiketen kilpailussa yleinen sarja mihin miesten lisäksi myös naisammattilaiset ovat voineet ilmoittautua  ja  erillinen naisten amatööri  sarja. Kummassakin sarjassa naiset pelaavat siniseltä tiiltä. Näin Suomen vähät  naistammattilaiset pääsevät kisaamaan samoista rahapalkinnoista.  Ongelmat näin järjestetyissä kilpailuissa ovat tiiauspaikkojen vaikeus vastaavuus miesten ja naisten välillä.  Muuten ajatus hyvä, naiskilpapelaajia on suomessa liian vähän ja tasoerot suuria, että pystyttäisiin järjestämään muulla tavoin tasokkaita kilpailuja raha palkinnoin.

Sonjan tiivistys ensimmäisen päivän kierroksesta,  ”Kohtuu tasaista tekemistä, mutta vielä ei saanut itsestään parasta irti. 3 lyhyttä pulttia missasin, mutta toisaalta pari pitempääkin upposi. 2 väylällä löin pallon veteen, josta seurasi korttiin tuplabogey.” Sonjan tulos +5.

Juhanan kierros analyysi, ” Tulos oli paljon huonompi kuin tunne pelistä. Etuysillä monta missattua birdiepaikkaa ja kaksi virhettä tiiltä takaysillä. Vielä liikaa ruostetta koneistossa treenikauden jäljiltä.” Juhanan tulos +4.

Hienoa kun Pekko on taas mukana kilpailussa.  Pekon pelissä on parhaimmillaan  hullua itseluottamusta, sellaista tervettä show meininkiä.  On väyliä, joissa parhaatkin pelaajat tarttuvat vapisevin käsin hybridiin, polvien lyödessä loukkua ja jalkojen vaivoin säilyttäen tasapainon.  Pekko voi samassa tilanteessa ilmekään värähtämättä tarttua draiveriin  ja lyödä pallon tonttiin, kuin se olisi helpoin asia koskaan.

Pekon raportti päivästä,  ” Todella hyvää lyömistä, rutiinin kanssa ongelmia. 13 greeni osumaa ja 35 pulttia ja oli vain yksi yli kahdeksan metrin putti koko päivänä. Olin koko ajan lipulla hyvällä lyömisellä paitsi yhden lostarin löin ja siihen tupla. Tuloksenteossa ongelmia, pelistä puuttuu tällä  hetkellä sellainen perusrutiini. Siihen ei  muuta lääkettä kuin treenausta ja ehkäpä sitten pallotkin pomppisivat paremmin kotiin päin.” Pekon tulos +6.

Sonjan toisen päivän analyysi pelistä. ” Paljon hyvää pelissä, mutta muutama 3 putin griini toi korttiin bogeyn. Loppukierroksesta ( väylät 6 ja 7) tuli pienet ajatuskatkokset lähipelishown muodossa, jotka tekivät kierroksesta + merkkisen.” Sonja tänään +3 ja kahden kierroksen yhteistulos +8. Cut +5, eli peli päättyi tähän. Sonja pelasi yleistä sarjaa.

Juhanan toisen kilpailupäivän mietteet, ”Painajaisalku, 10. reiän lähestyminen wedgellä Oulujärveen ja tulokseksi tupla. Siitä taistellen vielä boki 15. reiälle ja tulos tässä vaiheessa +3.  Birdiehanat aukesivat lopulta 18. reiällä, jonka jälkeen kentän etuysille vielä kolme lintua lisää. Hyvällä fiiliksellä finaalipäivään.”  Juhanan tulos -1  ja kahden kierroksen jälkeen +3.

Pekon toisen päivän juttua, ”Täysin samanlainen päivä kuin eilen, identtinen. Viimenenväylä meni …tuksessa.  13 griiniä ja yks lostari.  Vaihoin ristiotteen lopussa, niin säkitin pari puttia onneks.”  Hyvin Pekkomaista tarinaa.  Tänään +8 ja yhteensä +14 ja kotimatkalle.  Toivottavasti Pekkoa nähdään muissakin kauden kisoissa. Omaa hyvät avut loistaviin tuloksiin, kun vaan keskittyisi harjoittelemaan tehokkaasti ja saisi hiukan malttia kentälle. Juhana siis ainoana pelaajana meiltä selvitti cutin.

Pääsin finaalipäiväksi paikalle, aistimaan tunnelmaa ja muutaman radan verran Juhanankin peliä seuraten.  Paltamon kentältä löytyy visuaalisesti näyttäviä väyliä ja pelillisesti mielenkiintoisia. Nostaisin esiin näistä kolme, väylät 3, 10 ja 12. Kolmas väylä on upea par 5, joka tässä kilpailussa oli se tulosväylä keskimääräinen  tulos 4,71.  Vaikein oli 10 väylä, keskim. 5.70.  Lyödään saaresta saari viheriölle. Kuulostaa kinkkiseltä, mut kohtuu hyvin tilaa kumminkin. Tässä kuitenkin vahva psyykkinen elementti mukana. Kilpailussa kun lähdetään kahdelta tiiltä tältä kympiltä ja tietysti ykköstiiltä. Niin siinä kun saaritiillä  seisoskelet päivän ekasuoritusta odottelet. Vettä edessä ja oikealla, vasemmalla sitten out. Niin voipi olla, ettei kaikilla se kaikkein rennoin suoritus ole tulossa. Väylällä mittaa 535 m takatiiltä.  Väylä 12 on ehkä se legendaarisin, mihin on monen unelma hyvästä kierroksesta kuopattu.  Par 4, väylällä mittaa 419 m . Vettä edessä rapiat päälle 230 m takatiiltä. Siihenkö sattuu vastatuuli, niin lyönnin kyllä pitää lähteä venttiilistä, jos meinaa yli päästä.  Oikealle voit yrittää lyödä ja näin lyhentää vedenylitystä. Silloin myös lyöt kohti sellaista peikkometsää, mikä on heti kapean väyläkaistaleen jatkeena. Kun viheriön sivulta löytyy vielä vesiestettä, niin aika nappisuorituksia saa olla, jos kiertämällä par tuloksen saat aikaiseksi.  Pakko tietenkin on, jos mitta ei yksinkertaisesti riitä. Leivillä en suosittele yritettävän veden ylitystä, vaikka sellaisen ihmeen olen tässä nähnytkin.  Keskimääräinen tulos väylällä 4.48. Kilpailun toiseksi vaikein väylä 10 jälkeen.      

Juhanan matkassa finaalipäivän väylälle 3 par 5.  Missä tehtiin kisoissa peräti 17 eaglea ja 1 albatrossi. Väylällä mittaa ainoastaan 478 m. Mutta turha luulla, että helpolla pääset eaglea puttaamaan. Väylän vasemmalla puolen kulkee Oulu- Paltamo- Kajaani junaraide, eli out. Väylä kapenee n. 200 m kohdalla oikealta puolen työntyvällä kapealla metsä saarekkeella, jonka jälkeen tilaa löytyy. Väylä laskeutuu voimakkaasti n.100 m ennen viheriötä. Viheriön etupuolella kapeahko vesieste. Itse viheriöllä voimakkaita kallistuksia, lipunpaikalla voidaan nostattaa helposti pelureiden verenpainetta.  Juhanan draivi lähtee napakasti aivan oikeaan linjaan, väylän oikealla puolella olevan metsäsaarekkeen ohittaen hyvällä marginaalilla. Mittasin draiville pituutta 295 m, aavistuksen myötä hönkäsyyn.  Se hönkäsy piti todeta pariin kertaan ruohoa heittäen, eli aika tyven oli. Lipulle matkaa enää 170 m. Mailaksi valikoitui rauta 6. Terävä päättäväisen paineellinen isku palloon ja pallo saatettu matkaan n. 200g lätyn saattelemana.  Ei käy moittiminen lyönnin lopputulosta 2 metriä lipusta. Nyt vaan nuppi tyhjäksi turhista ajatuksista. Normaalit rutiinit  ja pallo säkkiin! Seurasin tilannetta hiukan kauempana, putti näytti tasapainoiselta, mutta ei vaan kolissut sisään. Birdie oli tuohon paikkaan  pienoinen pettymys. Hyvätkään putit ei aina mene huonoista puhumattakaan.

Hankalaksi menee tämän jutun naputtelu, joitain lentäviä murkkuja tai mitä lie ahdistelee täällä Paltamon keskuksessa, olisi pitänyt jäädä klubi ravintolaan. Vääriä ”mailavalintoja” päntiönään baanan ulkopuolellakin, parempi painaa Ouluun. Juhanan päivän ajatuksetkin ovat vielä tulollaan.                                                                                 

Juhanan downswingi lähtemässä liikkeelle väylän 17 tiiboxissa.

No nyt, home sweet home!   Tuosta väylän 3 vierestä kulkevasta junaraiteesta tuli mieleen golfin ja rautateiden historiallinen symbioosi. Golfin suosio on vaihdellut alkuaikojen n. 1500 luvulta lähtien. On ollut kirkollisia määräyksiä mm. sunnuntai pelaamisen kielto. Silloin ei tietenkään sanoisinko tavallisella rahvaalla juurikaan ollut mahdollista kirmata linkseillä ainakaan vkl., kun työviikko oli kuusi päiväinen. Tämä siis golfin syntysijoilla Skotlannissa.  Muuten St. Andrews old course kentällä edelleen voimassa kyseinen sääntö. Tuskin kumminkaan kirkon käskystä, ehkäpä perinteistä johtuva. Sunnuntaisin kenttä alue vieläpä ihan kaikille vapaata aluetta. Mestaripelaaja, pro, mailan valmistaja, kenttäsuunnittelia  Old Tom Morris vaikutti St. Andrewsin kentällä vuosina 1865 – 1904. Hän oli naulannut tälläisen käskyn klubitalon seinään, ilmeisesti nyt greenkeepperin ominaisuudessa.  ”Nay  Sunday  play!  The  golfe  course  needs  a rest  even  if  the  golfers  don’t”  Golfin toinen tuleminen osui juuri Old Tom Morrisin aikaan. Silloin teollisuudessa Englannissa otettiin käyttöön mm. kahden viikon kesäloma. Kaupunkien ilma oli aika huonolaatuista ja ihmiset halusivat varsinkin lomilla pois sieltä. Myös kaikenlaiset merenranta lomat tulivat muotiin.  Nämä kaikki satoivat  golfin laariin. Hyvät junayhteydet Englannista Skotlantiin varmistivat sen, että turisteja piisasi Skotlannin yli sadalle 1800 luvun loppupuolella valmistuneelle kentälle.  Juna-asemia oli aivan kenttien vieressä ja monilla kentillä väylien vieressä kulkivat raiteet. Vanhoilla kentillä siellä  on edelleen railway nimettyjä väyliä. Amerikassa tapahtui samanlainen ilmiö 1800 luvun lopulla, junat kuljettivat pelaajia kentille. Siellä taidettiin Amerikan tyylisesti liittää golfkentän rakentaminen muuhun alueen asuntorakentamiseen.  Mikäs sen parempaa, ainakin näin golfarin silmin. En ole aivan varma, onko USA:n kunnallisten kenttien järjestelmä perua tästä varhaisesta asuntoalueiden ja rautatien symbioosista…

Nyt se Juhanan finaalipäivän analyysi, ”Päivä päivältä parempaa tekemistä kentällä. Tänään oli jo mahdollisuus pelata kova tulos, mutta muutama uinahdus raudalla ja ohi lipsahtanut putti griineillä, jätti tuloksen 71 lyöntiin.” Juhana tänään siis se -1 ja kolmen kierroksen yhteistulos +2. Se riitti  kilpailussa sialle 30.

Kilpailun tulostaso oli erittäin kova, melkein kuin uusinto tuloksien osalta ensimmäisestä osakilpilpailusta Hill Side Golfista.  Kun tilanteesta johtuen maailmalle ei pääse harjoittamaan ammattia, niin pelaaja kattaus on ollut näissä kahdessa pelatussa Suomen osakilpailussa  pykälää paria normaalia edustavampi. Ensimmäisessä osakilpailussa Hill Sidessa 32 pelaajaa pelasi paariin tai alle. Täällä Paltamossa 25 pelaajaa. Myös naisissa ammattimainen tekeminen alkaa näkyä. Hyviä tyttöjä ja naisia kilpailee jo Suomenkin eri sarjoissa ja pelaaviksi ammattilaiseksikin on pyrkyä enemmän kuin aikaisemmin.  Nyt jos ainoastaan tulosluettelon perusteella tekee johtopäätöksiä, niin aikalailla eripeliä vaikuttaisi kärki pelaavan tällä hetkellä.  Kolmen kärkeen sijoittuakseen piti pelata n. 10 alle, kolmen kierroksen kilpailussa. Voittotulos molemmissa messevä  17 alle. Naistenkin puolella voittaakseen reilusti parin alle. En kuitenkaan tekisi mitään  hätäistä johtopäätöstä nyt.  Juhanallakin uusia kuvioita meneillään ja niihin valmistautuminen talven tilanteesta johtuen ei varmaankaan ole ollut  parasta A luokkaa.  Karinan saadessa roppansa taas kilpailu kuntoon, niin menestystä on odotettavissa, sillä tämän naisen tahtotila on valtaisa.  Muutkin seuramme kisa vääntäjät varmasti petraavat peliänsä kun kesä etenee ja kauden pääkilpailut lähestyvät.  Olen pannut merkille, että heillä kaikilla on se kaikkein tärkein ominaisuus olemassa, eli palava intohimo lajiin. Ilman tätä intohimoa ei ole mahdollisuutta saada koko potentiaaliaan hyödynnettyä. Silloin tavallaan hyväkin treeni on lopulta turhaa.

Yhteistyössä

 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä
 • Yhteistyössä

Tilaa uutiskirje

10.4 C°
SANKIVAARA
Avaa web-kamera
Range
Avoinna
Par 3 -alue
Suljettu
Puttiviheriöt
Suljettu
Sanki
Suljettu
Vaara
Avoinna
Viheriö
talviviheriöt - mm
Väylä
- mm
Toimisto
ma-pe klo 8-18
la-su klo 8-18
Ravintola
Suljettu
Väyläkioski
Suljettu
Golf Shop

044 974 4579